Jaarplan 2020? Ga toch spelen!

Jaarplan schrijven blijft toch elk jaar een moetje.. net te weinig tijd.. en meestal effe snel alsnog..

Mijn jaarplan maakte ik meestal onder flinke tijdsdruk. Al was ik voor de zomer op de hoogte van wat er van me verwacht werd, bleef het toch meestal liggen tot die laatste zondag voor de deadline.  Tijd om het team goed te betrekken was er dan vaak niet meer. Herkenbaar?

Terwijl de kennis en ervaring bij de collega’s in het team zoveel kan bijdragen aan de doelen en kansen voor het komend jaar.  En wetende, dat als je je medewerkers niet vroeg betrekt, je vervolgens nog maanden bezig bent om ze mee te krijgen en alle beren op de weg op te lossen. Enthousiasme komt uit meedenken en mee ontwikkelen!

Wat nu als je in 1 middag samen de hele basis van een uitdagend jaarplan al op papier krijgt, samen met je team? Een middagje valt nog wel te plannen, zelfs zo vlak voor de zomer. En doe je het voor de zomer, heb je volop tijd eventuele verdiepingen uit te werken en je weet dat het plan gedragen wordt.

En dat kan nu echt, dankzij Gamification en specifiek de GameStorm. En slechts in 1 dagdeel! Weten hoe het werkt, lees dan verder.

De GameStorm:
Met de GameStorm ga je stapsgewijs een vraagstuk aanpakken en oplossen om zo te komen tot een gericht plan. Tijdens de GameStorm sessie ga je zowel in grote als kleinere groepen samen aan de slag. Beschikbare kennis en ervaring wordt ingezet op allerlei uitdagingen. Deelnemers worden uitgedaagd op een andere manier en door een andere bril naar het vraagstuk te kijken. Je wordt zelfs uitgedaagd je eigen grootste dwarsligger te zijn. En uit ervaring  komen op verrassende manier de beste kansen naar voren. Want uiteindelijk willen we toch allemaal een jaarplan dat uitdagend is, energie geeft en focus biedt aan het hele team.

De sessie eindigt met het doorrekenen van acties over wat het oplevert en het maken van afspraken hoe en wanneer de acties in koppels opgepakt worden. Dat kan je binnen je team houden, of met hulp van een coach. Zo weet je zeker dat je plan er komt, spelenderwijs! Ofwel.. jaarplan schrijven? Ga toch spelen!

De GameStorm is een veelzijdig middel om complexe vraagstukken op te lossen met de eigen kracht van je team. Ik heb het o.a. ook ingezet bij het Rode Kruis, zie mijn eerdere post.